WP_000670.jpg

18.8.2015

Ellenin paikallaolot ovat sujuneet niin hienosti, että ilmoitin meidät epäviralliseen rally-tokon nami-ALO -kisaan. Kisat järjestetään Porvoossa 13.9.2015. Meillä on vajaa kuukausi aikaa harjoitella. Olemme aika satunnaisesti käyneet treeneissä, mutta ulkoilun yhteydessä treenailemme aina jotain. Osa alokasluokan rally-toko -liikkeistä kaipaa kuitenkin paljon vielä hiomista. Canis-lehdessä nro 3/2015 on kuin tilauksesta Oletko valmis kisaamaan-artikkeli. Artikkeli oli hyvin rohkaiseva kisajännitystä potevalle. Mieleenpainuvin kohta koskee tavoitteita. Artikkelissa lukee, että tavoitteet voidaan jakaa kahteen ryhmään: tulostavoitteisiin ja suoritustavoitteisiin. Tulostavoitteita ovat voitto, luokkanousu tai palkintosija. Suoritustavoitteissa keskitytään itse tehtävien suorittamiseen jokin tehtävään liittyvä tavoite tähtäimessä, ei parhaat pisteet eikä voitto. Ajattelinkin ottaa Ellenin kanssa suoritustavoitteen. Ennen kisaa harjoittelemme jokaista liikettä erikseen, jotta liikkeet sujuisivat kisassa mahdollisimman hyvin. Ei tarvitse olla täydellisiä suorituksia, mutta olisihan se kiva saada edes vähimmäispisteet ja päästä kisasta läpi. Tärkeintä kuitenkin että meille molemmille jää hyvä mieli yhdessä tekemisestä, vaikka tulisi hylky. Siihenkin pitää varautua. Mutta ensisijaisesti tämä on nyt vain meidän yhteinen rally-toko -haaste, jonka tulisi olla kivaa. Yritän siis olla liikaa jännittämättä.

Eilen 17.7.2015 harjoittelimme tehtävää nro 31: ISTU, MAAHAN, KIERRÄ KOIRAN YMPÄRI. Jätin istumisen pois ja harjoittelin pelkästään makaamista ja ympäri kiertämistä. Tässä tehtävässä Ellen on usein noussut ylös kun olen ollut hännän kohdalla takana. Eilen laitoin reilusti namia maahan Ellenin nenän eteen ja pääsin hyvin kiertämään monta kertaa ympäri samalla kehuen.

19.8.2015

Kyltti nro 31-harjoitus: ISTU, MAAHAN, KIERRÄ KOIRAN YMPÄRI-tehtävä sujui melko sujuvasti vähemmillä nameilla. Jätin Ellenin eteen maahan 1-2 namia ja kiersin sen ympäri. Ei enää tuntunut häiriintyvän ollessani takana.

Harjoittelimme myös kylttiä nro 25: KOIRA ETEEN ja askelia peruuttaen. Pilkoin kyltin tehtäviä kahteen osaan. Osa 1/2 Otin Ellenin perusasentoon, siitä eteen ja päinvastoin (viereen, eteen, viereen). Osa 2/2 Edestä takakautta kierto vasemmalle sivulle seisomaan (eteen, kierrä, seiso). Tehtävän liikkeet vaativat paljon mekaanisia harjoituksia. Tein liikkeitä namin avulla houkuttelemalla, jotta ne jäisivät lihasmuistiin. Tätä tehtävää on hyvä harjoitella myös ilman koiraa, jotta muistan kaikki liikkeen vaiheet käsimerkkeineen ja käskyineen. Tein myös erikseen viereen ja eteen -harjoituksia. Eteen-käskyyn liittyy käsimerkki jossa molemmat käteni ovat koukussa sivuilla eteenpäin ojennettuina, kämmenet auki. Ellenille se on vihje tulla käsien väliselle alueelle. Kun Ellen tulee eteeni seisomaan, taivutan molempia ranteita samaan asentoon kuin istumis-käskyssä. Saatuani Ellenin eteen oikeaan asentoon liikuin vielä taakse ja sivulle. Yritin saada Elleniä mukaan pitäen käsiäni vihjeeksi koukussa. Välillä pidin molemmissa nyrkeissä namia ja vaihtelin kättä josta Ellen sai namin kun se oli tullut oikeaan kohtaan eteeni.

20.8.2015

Jokaista liikettä täytyy nyt paljon harjoitella erikseen, sillä Ellen tarjoaa hanakasti maahan menoa. Sanoinpa melkein mitä hyvänsä. Sitä ollaan viime aikoina niin paljon treenattu.

KYLTTEJÄ JA OHJEITA

Kopioitu rally-tokoliiton sivuilta suluissa olevia HUOM.-lisäyksiä lukuunottamatta.

Kyltti nro 31: ISTU, MAAHAN, KIERRÄ KOIRAN YMPÄRI.

Koirakko pysähtyy perusasentoon kyltille. Koira ohjataan makuuasentoon niin, että koiran kyynärpäät osuvat maahan. Koiran maatessa paikallaan, ohjaaja kiertää etukautta koiran ympäri lopuksi pysähtyen koiran viereen. Koiran on lähdettävä kyltiltä suoraan makuuasennosta.

Kyltti%2031.jpg

 

 

Kyltti nro 25: Ohjaajan pysähtyessä kyltille, koira ohjataan ohjaajan eteen istumaan koiran kuono enintään 30 cm päähän ohjaajasta, koiran rintamasuunta ohjaajaan päin. Ohjaaja peruuttaa yhden askeleen ja pysähtyy, sitten kaksi askelta ja pysähtyy, lopuksi kolme askelta ja pysähtyy. Koira kulkee mukana ja ohjaajan pysähtyessä istuu ohjaajan eteen. Lopuksi koira palaa ohjaajan sivulle.

(HUOM!: Koira palaa ohjaajan sivulle SEISOMAAN. Saa tulla joko vasemmalta tai oikealta (kiertää takaa). Pään oltava lähtösuuntaan ennen kuin ohjaaja saa lähteä liikkeelle. Ohjaaja ei saa lähteä liikkeelle ennen kuin koira on tullut viereen seisomaan.)

Kyltti%2025.jpg